Προετοιμασία

Προετοιμασία

Φορέσαμε μια ξαστεριά στα μάτια,

τη νύχτα

με τις φωτοβολίδες της ελπίδας κεντήσαμε,

και με συνέπεια εφοδιαστήκαμε.

Σκοτώσαμε την επιφύλαξη

με την αιχμή του απόλυτου,

και με τη σιωπή μας

με ένα καΐκι προσωρινότητας φυγαδέψαμε.

Στρώσαμε το τραπέζι του αναπάντεχου

με δύο ποτήρια να κεράσουμε το ενδεχόμενο,

κι ανάβοντας το κερί της ευαισθησίας

πλάι στην καρδιά μας,

διαβάζουμε το λυρικό σαν όλα τηλεγράφημα

γεμάτο ανακωχή, ίσως και ειρήνη,

που μια στιγμή συνεπαρμένη

και κατάφωτη το φέρνει

συντεταγμένο από τη μοίρα μας

που με κηδεμονία αγέρωχη μας δένει.

Διαβάζοντας το ποίημα της Κικής Δημουλά συγκρατώ τις λέξεις που με συνεπαίρνουν και καταγράφω τις σκέψεις μου, που θα μοιραστώ μαζί σας προκειμένου να καταφέρουμε να προετοιμαστούμε όλοι μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στα συναισθήματα που μας έχει προκαλέσει το αναπάντεχο και το άγνωστο της νέας κατάστασης. Τι μπορεί να με βοηθήσει να επιβιώσω ψυχικά τώρα που όλοι μας “Στρώσαμε το τραπέζι του αναπάντεχου”;

Σκέφτομαι: είναι η πρώτη φορά που το ζω αυτό; Σε συλλογικό επίπεδο για κάποιους από μας μπορεί και να είναι, αλλά σε ατομικό επίπεδο σίγουρα δεν είναι. Αλήθεια πόσες φορές η ζωή σου ανέτρεψε τα σχέδια; Αγωνιάς και προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, ενώ η ζωή προχωράει και διαρκώς σου επιβεβαιώνει πόσο ευπαθές είναι το αύριο. Η διαρκής εμμονή σου για το τί θα συμβεί ή μήπως κάτι πάει στραβά σε κάνει δυστυχισμένο και σου τρώει τις στιγμές από τη ζωή που ήδη ζεις. Έχεις πέσει ήδη στην παγίδα που μόνος σου έστησες. Αποδέξου το γεγονός ότι δεν μπορείς να ελέγξεις απολύτως τίποτα που να σχετίζεται με το αύριο και το μέλλον το δικό σου ή των σημαντικών άλλων στη ζωή σου.

Υπάρχει όμως κάτι που μπορώ να κάνω; Και βέβαια μπορείς. Μπορώ να ελέγχω μόνο αυτή τη στιγμή που ζω, με ποιο τρόπο θέλω να τη ζήσω και τι συναισθήματα νιώθω αυτή τη στιγμή. Εσύ ξέρεις καλύτερα τι σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Φρόντισε τον εαυτό σου. Και τι περιλαμβάνει αυτό; Να μάθεις να αποφεύγεις ό,τι σου χαλάει τη διάθεση. Προγραμμάτισε το χρόνο που θα αφιερώνεις στο διαδίκτυο και στην ενημέρωσή σου από αυτό και επέλεξε έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους για να το κάνεις. Ενσωμάτωσε στη ζωή σου νέες συνήθειες που θα σχετίζονται είτε με ένα πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, είτε με άσκηση αλλά και με δραστηριότητες που σε κάνουν να ηρεμείς και να χαλαρώνεις.

Δες το σαν ευκαιρία να κάνεις ανακωχή ή ίσως και ειρήνη με τον εαυτό σου. Είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβάσαι, να νιώθεις θυμό ή και θλίψη για όλα όσα συμβαίνουν. Νιώσε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να τα αποδεχτείς αρχικά και να τα ελέγξεις για να μην πληγώσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Μίλησε με κάποιον που αγαπάς για όσα νιώθεις. Είναι η ευκαιρία να σχετιστείς και να συνδεθείς με ανθρώπους που αγαπάς. Νιώσε τυχερός που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την τεχνολογία με ένα θετικό τρόπο επικοινωνίας με τους γύρω σου. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου.

“Ανάβοντας το κερί της ευαισθησίας πλάι στην καρδιά μας” νιώσε το φόβο και των άλλων και δείξε κατανόηση. Φοβούνται όπως και εσύ, αλλά σίγουρα δεν είναι οι εχθροί σου. Προσπάθησε να γίνεις χρήσιμος και ενεργός, είτε δείχνοντας κατανόηση είτε ακόμη και βοηθώντας με όποιο τρόπο μπορείς το διπλανό σου. Ένα τηλεφώνημα σου μέσα στη μέρα σε αγαπημένους ανθρώπους μπορεί να είναι αρκετό, μία βοήθεια σε ηλικιωμένους που γνωρίζεις, ή ακόμα και μία φροντίδα στα αδέσποτα της γειτονιάς σου τώρα που σε έχουν ανάγκη θα σε βοηθήσουν να διοχετεύσεις θετικά την ενέργειά σου και να νιώσεις όμορφα μοιράζοντας αγάπη.