Θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες μία όμορφη μέρα;
Στη σκιά των αρνητικών, τα φώτα των θετικών συχνά χάνονται. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα μέσα ενημέρωσης και οι κοινωνικές συζητήσεις κατακλύζονται από αρνητικές ειδήσεις και γεγονότα. Αυτή η συνεχής έκθεση στο αρνητικό μπορεί να μας κάνει να παραβλέπουμε τα θετικά που συμβαίνουν γύρω μας, ακόμα και αν είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας.
Η ανθρώπινη φύση έχει την τάση να εστιάζει στο αρνητικό. Είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που μας βοηθά να αναγνωρίζουμε και να αποφεύγουμε τους κινδύνους. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να μας οδηγήσει σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του κόσμου, όπου τα αρνητικά φαίνονται πιο συχνά και σημαντικά από ό,τι πραγματικά είναι. Πόσες φορές σου έχει τύχει να είσαι σε παρέα, να περνάς όμορφα και να γελάς μέχρι δακρύων και είτε εσύ ο ίδιο είτε και κάποιος άλλος στην παρέα, να χρησιμοποιήσει την έκφραση: “σε καλό να μας βγει”.
Για να αντισταθμίσουμε αυτή την τάση, πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε τα θετικά. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, να αναγνωρίζουμε τις καλές πράξεις των άλλων, ή ακόμα και να παίρνουμε λίγο χρόνο κάθε μέρα για να σκεφτούμε για τα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους.
Η αλλαγή της οπτική μας σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά είναι δυνατή. Μπορούμε να μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο με πιο ισορροπημένο τρόπο, αναγνωρίζοντας ότι, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τα δυσάρεστα γεγονότα ή και τα εμπόδια, υπάρχουν επίσης πολλά για τα οποία μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες.
Στο ερώτημα λοιπόν, ποια είναι η τελευταία φορά που είχες μία όμορφη μέρα, μη βιαστείς να δώσεις απάντηση. Πάρε μια στιγμή για να σκεφτείς πραγματικά την ημέρα σου. Μήπως ένα χαμόγελο από έναν ξένο, η ζεστασιά του ήλιου στο πρόσωπό σου, ή ακόμα και η γεύση του αγαπημένου σου καφέ έκαναν την ημέρα σου λίγο καλύτερη; Αυτές οι μικρές στιγμές είναι που μετράνε, και συχνά τις παραβλέπουμε.
Η παρατηρητικότητα είναι η τέχνη του να παρατηρείς λεπτομέρειες στον κόσμο γύρω σου, που συχνά παραβλέπονται. Αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι η ομορφιά σε μια καθημερινή σκηνή, η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ή ακόμα και η απλότητα ενός σχεδίου που περνά απαρατήρητο, η ομορφιά της φύσης. Εδώ είναι μερικές τεχνικές για να αναπτύξεις την παρατηρητικότητά σου:
- Πάρε χρόνο για να παρατηρήσεις: Αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να παρατηρήσεις το περιβάλλον σου. Προσπάθησε να παρατηρήσεις κάτι νέο σε έναν γνώριμο χώρο. Παρατήρησε για αρχή αν οι ίδιες οι παρατηρήσεις σου εστιάζουν σε μία αίσθηση αρνητικότητας και καχυποψίας. Τι σκέψεις σου δημιουργεί αυτό;
- Κάνε ερωτήσεις στον εαυτό σου: Όταν παρατηρείς κάτι, ρώτα τον εαυτό σου πως νιώθω εγώ για αυτό; Αυτό θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου και να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση κόσμο.
- Ασκήσου στην προσοχή: Προσπάθησε να εστιάσεις σε μια δραστηριότητα χωρίς διασπάσεις. Αυτό μπορεί να είναι η ακρόαση μουσικής, η παρακολούθηση μίας ταινίας, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ακόμα και η παρατήρηση της φύσης. Μπορείς να ξεκινήσεις ασκήσεις διαλογισμού εστιάζοντας στην αναπνοή σου και όχι στις σκέψεις που προσπαθούν να διακόψουν την άσκηση χαλάρωσης.
- Μάθε να παρατηρείς τις λεπτομέρειες: Στόχευσε στο να αναγνωρίζεις μικρές λεπτομέρειες που άλλοι μπορεί να μην προσέξουν, όπως ο τρόπος που το φως πέφτει σε ένα αντικείμενο ή οι διαφορετικές αποχρώσεις σε ένα έργο τέχνης.
- Κάνε συνειδητή προσπάθεια να θυμάσαι: Μετά από κάθε παρατήρηση, προσπάθησε να θυμηθείς τις λεπτομέρειες. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της μνήμης και της προσοχής σου.
Με την εφαρμογή αυτών των τεχνικών, θα αρχίσεις να παρατηρείς περισσότερα στον κόσμο γύρω σου και να εκτιμάς την πλούσια ποικιλία της ζωής. Η παρατηρητικότητα μπορεί να σε οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις και να σου προσφέρει μια πιο βαθιά κατανόηση του κόσμου. Η δεξιότητα της παρατηρητικότητας σε συνδυασμό με την αίσθηση ευγνωμοσύνης για τις απλές αλλά όμορφες στιγμές που συχνά παίρνουμε ως δεδομένες, θα σε βοηθήσει να νιώθεις ότι μπορείς να απολαμβάνεις την κάθε μέρα σου. Άσχημα πράγματα είτε σε προσωπικό είτε και σε συλλογικό επίπεδο δεν θα σταματήσουν να συμβαίνουν. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα όμορφα. Σκέψου πως θέλεις να βλέπεις το ποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο.