Η αξία του ελεύθερου χρόνου για όλη την οικογένεια

Η αξία του ελεύθερου χρόνου για όλη την οικογένεια

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα, αποτελώντας μια ομάδα ατόμων που αλληλεπιδρούν, μοιράζονται εμπειρίες, συναισθήματα αλλά και τον ελεύθερο χρόνο τους. O ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για όλα τα μέλη της οικογένειας, τόσο για τους ίδιους τους γονείς και το χρόνο που αφιερώνουν στον εαυτό τους, όσο και και το χρόνο που μοιράζονται με τα παιδιά τους.

Ως γονείς είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από μία καθημερινότητα στη ζωή τους που να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο παιχνίδι, χρόνο χωρίς πρόγραμμα, χρόνο με άλλα παιδιά, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλα διαστήματα χαλάρωσης και ηρεμίας.

Ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος που μοιράζεται η οικογένεια είναι υψίστης σημασίας, για όλα τα μέλη της. Για να μπορέσουν όμως τα παιδιά να επενδύσουν στη σχέση τους με τους γονείς τους και αργότερα στην εφηβεία τους να τους εμπιστεύονται και τα πιο σοβαρά τους προβλήματα, είναι απαραίτητο οι γονείς να βρίσκουν και ποσοτικό χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καθημερινή μας ρουτίνα δυσκολεύει τα πράγματα και ο χρόνος που αφιερώνουμε τόσο για τον εαυτό μας, αλλά και στα παιδιά μας, ολοένα και λιγοστεύει, είτε λόγω των αυξημένων οικονομικών απαιτήσεων, είτε ως αποτέλεσμα του γενικότερου ρυθμού ζωής.

Παραφράζοντας ένα από τα πιο όμορφα ποιήματα του Γ. Ρίτσου “Βρες Χρόνο” αποτυπώνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο η σημασία του ελεύθερου χρόνου που μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά τους.

Βρες χρόνο να είσαι κοντά στο παιδί σου, και εκείνο θα νιώσει ότι είναι σημαντικό και ότι το αγαπάς.

Βρες χρόνο να παίξεις με το παιδί σου, μόνο έτσι θα του δοθεί η δυνατότητα να μιμηθεί και να μάθει από σένα τις επιθυμητές συμπεριφορές.

Βρες χρόνο να συζητάς με το παιδί σου και να ανταλλάζετε εμπειρίες, για να δημιουργήσεις μία μοναδική σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, στήριγμα για εκείνο στις δύσκολες στιγμές του.

Βρες χρόνο να γελάσεις, να χαρείς και να διασκεδάσετε παρέα και τότε θα καταλάβεις πόσο μπορεί αυτή η σχέση να σε κάνει να χαλαρώσεις από το επαγγελματικό σου άγχος και από τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Βρες χρόνο να αφιερώσεις και στον εαυτό σου και θα μάθεις και σε κείνο πόσο σημαντικό είναι να φροντίζει και να αγαπάει ό,τι πολύτιμότερο έχει στη ζωή του, τον εαυτό του.