Μπορώ να είμαι ευτυχισμένος;

Μπορώ να είμαι ευτυχισμένος;

Τι είναι άραγε η ευτυχία; Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Η τέχνη της ευτυχίας" του Σοπενχάουερ και καταγράφω τις σκέψεις μου.

"Η ευτυχία είναι κάτι αρνητικό: δεν προκύπτει από την απόλαυση, αλλά από την απουσία του πόνου. Ο πόνος είναι το θετικό, το πραγματικό, το ουσιώδες. Η ευτυχία είναι μόνο η απομάκρυνση του πόνου, η επιστροφή στην κανονική κατάσταση, η ισορροπία της φύσης. Η ευτυχία δεν είναι ένα θετικό αγαθό, αλλά η απουσία ενός κακού. Η ευτυχία είναι η ηρεμία της ψυχής, η ησυχία της συνείδησης, η ικανοποίηση των αναγκών, η εκπλήρωση των επιθυμιών. Η ευτυχία είναι η αρμονία του ατόμου με τον εαυτό του, με τους άλλους και με τον κόσμο. Η ευτυχία είναι η ελευθερία από τον φόβο, την ανησυχία, την αγωνία, την απελπισία. Η ευτυχία είναι η απλότητα, η ταπεινότητα, η μετριοφροσύνη. Η ευτυχία είναι η σοφία, η γνώση, η αυτογνωσία. Η ευτυχία είναι η τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος."

Συνεπείς σε όσα ο Σοπενχάουερ μας διδάσκει πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;

Aν η ευτυχία είναι η απουσία του πόνου, τότε το πρώτο βήμα είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις ό,τι σου προκαλεί πόνο. Αν αποδεχτείς τα όριά σου με ρεαλιστικό τρόπο και χωρίς να έχεις υπερβολικές προσδοκίες, μπορείς να θεραπεύσεις πληγές σου. Η υπομονή και η επιμονή μπορούν να γίνουν χρήσιμοι βοηθοί σου, χωρίς να βιάζεσαι, να απελπίζεσαι και να τα παρατάς. Μάθε να αποφεύγεις να συγκρίνεις τον εαυτό μας με τους άλλους, για να μπορείς αποφύγεις τον πόνο που αυτό σου προκαλεί και θα δεις ότι θα καταφέρεις να γίνεις καλύτερος και να πετύχεις τους προσωπικούς σου στόχους. Ο ίδιος ο πόνος θα σε βοηθήσει να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Αν η ευτυχία είναι η ισορροπία της φύσης, τότε μάθε να σέβεσαι τον εαυτό σου, το σώμα σου, την ψυχή σου, τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου. Μάθε να φροντίζεις την υγεία σου, να τρως σωστά, να κοιμάσαι αρκετά, να γυμνάζεσαι τακτικά, να ξεκουράζεσαι όταν χρειάζεται. Μάθε να ακούς το σώμα σου, να αναγνωρίζεις τα σημάδια του, να ανταποκρίνεσαι στα μηνύματά σου, να μην το εκμεταλλεύεσαι ή να το καταπιέζεις. Μάθε να ζούμε σε αρμονία με τον εαυτό σου, να εκφράζεις τα συναισθήματά σου, να ικανοποιείς τις φυσικές σου ανάγκες. Μην ξεχνάς να κρατάς ενεργή τη σχέση σου με τη φύση. Μακριά από το θόρυβο της πόλης, η ηρεμία της φύσης μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις, να σκεφτείς και να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Αν η ευτυχία είναι η αρμονία του ατόμου με τον εαυτό του, με τους άλλους και με τον κόσμο, τότε μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου, να σέβεσαι τους άλλους, να μπορείς να συνεργάζεσαι. Μάθε να αποδέχεσαι τον εαυτό σου και να εκτιμάς τις ιδιαιτερότητές σου. Μάθε να δίνεις και να παίρνεις, να βοηθάς και να ζητάς βοήθεια, να μοιράζεσαι και να ακούς, να είσαι ειλικρινής και να εμπιστεύεσαι. Μάθε να ζεις σε κοινότητα, να συμμετέχεις στην κοινωνία, να συνεισφέρεις στον πλανήτη, να είσαι χρήσιμος. Μην ξεχνάς να δείχνεις ενδιαφέρον και συμπάθεια για τους άλλους, να τους αντιμετωπίζεις με σεβασμό και κατανόηση, να τους αποδίδεις την αξία και την αναγνώριση που τους αξίζει.

Αν η ευτυχία είναι η σοφία, η γνώση, η αυτογνωσία, τότε μάθε να ενημερώνεσαι, να ερευνάς, να ανακαλύπτεις. Μάθε να διαβάζεις, να γράφεις, να σκέφτεσαι, να συζητάς. Μάθε να αμφισβητείς, να αλλάζεις γνώμη, να βελτιώνεις τον εαυτό σου. Μάθε να ζεις με αυτοσυγκράτηση, με αυτοπειθαρχία. Μην ξεχνάς να είσαι περίεργος και δημιουργικός, να ανοίγεσαι σε νέες εμπειρίες και γνώσεις, να αναπτύσσεις τις ικανότητές σου και τα ενδιαφέροντά σου.

Αν η ευτυχία είναι τέχνη, τότε μάθε να ασκείς αυτήν την τέχνη κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Μάθε να βρίσκεις την ομορφιά στα μικρά πράγματα, να εκτιμάς τις απλές χαρές, να γελάς με τα αστεία, να χαίρεσαι με τα καλά νέα. Μάθε να είσαι θετικός, να βλέπεις την καλή πλευρά των πραγμάτων, να ελπίζεις για το καλύτερο και να πιστεύεις στον εαυτό σου. Μάθε να είσαι ευγνώμονας, να ευχαριστείς για ό,τι έχεις και να προσπαθείς για ό,τι σου λείπει. Μάθε να είσαι ευτυχισμένος, προσφέροντας χαρά και στους άλλους, να τους δείχνεις την αγάπη σου, να τους προσφέρεις την βοήθειά σου, να μοιράζεσαι την χαρά σου.

Η ευτυχία είναι η ζωή. Και η ζωή είναι ευτυχία. Ζήσε, λοιπόν, τη ζωή σου με ένταση, απόλαυσε την κάθε στιγμή, μάθε από τα λάθη σου, δώσε φωνή στα συναισθήματά σου και αγάπα με πάθος ό,τι κάνεις.