Έχεις δικαίωμα στη ζωή, την αγάπη, τον σεβασμό και την ευτυχία. Δεν είσαι μόνη.

Έχεις δικαίωμα στη ζωή, την αγάπη, τον σεβασμό και την ευτυχία. Δεν είσαι μόνη.

Είσαι μια γυναίκα που έχεις δικαίωμα στη ζωή, την αγάπη, τον σεβασμό και την ευτυχία. Δεν είσαι μόνη. Δεν είσαι αδύναμη. Δεν είσαι άξια του πόνου και της υποτίμησης. Μπορείς να φύγεις. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Μπορείς να ξεφύγεις από τον κύκλο της κακοποίησης, που σε κρατάει όμηρο. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι σου φαίνεται εύκολο να κάνεις το πρώτο βήμα. Ίσως να φοβάσαι τις συνέπειες, τις κρίσεις, το μέλλον. Ίσως να πιστεύεις ότι υπάρχουν ακόμη ελπίδες, αναμνήσεις, συναισθήματα. Ίσως να νιώθεις ενοχή, ντροπή, ίσως και αμφιβολία μήπως τον έχεις κρίνει λάθος και ίσως αν του δώσεις μία ευκαιρία κάτι θα αλλάξει.

Τίποτα δεν θα αλλάξει. Αν έχεις νιώσει φόβο μία φορά είναι αρκετό για να ανοίξεις την πόρτα προς την ελευθερία σου. Είναι φυσιολογικό να κάνεις αυτές τις σκέψεις και να νιώθεις αυτά τα συναισθήματα. Μην επιτρέψεις όμως να γίνουν εμπόδιο στην ελευθερία σου. Φρόντισε να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να αναζητήσεις την ευημερία σου. Υπάρχουν άνθρωποι, που μπορούν να σε βοηθήσουν. Υπάρχουν οργανισμοί, που μπορούν να σε υποστηρίξουν. Υπάρχουν νόμοι, που μπορούν να σε προστατεύσουν. Υπάρχουν επιλογές, που μπορείς να κάνεις. Δεν είναι αργά. Δεν είναι αδύνατο. Δεν είναι ανέφικτο. Μπορείς να φύγεις. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια. Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου. Μπορείς να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένη. Μπορείς να είσαι ελεύθερη.

Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τα σημάδια της κακοποίησης. Η κακοποίηση δεν είναι μόνο οι μπλε μώλωπες και τα σημάδια βίας. Η κακοποίηση μπορεί να είναι και τα λόγια, οι πράξεις, οι στάσεις και οι συμπεριφορές, που σε πληγώνουν, σε εκβιάζουν, σε ελέγχουν, σε απειλούν, σε υποβαθμίζουν, σε απομονώνουν, σε εκμεταλλεύονται ή σε απαξιώνουν. Αν νιώθεις φόβο, θυμό, θλίψη, απογοήτευση, αποστροφή, αποδοκιμασία ή αποσύνδεση από τον εαυτό σου, τότε είσαι θύμα κακοποίησης.

Το δεύτερο βήμα είναι να μιλήσεις για το πρόβλημά σου. Δεν πρέπει να κρατάς μέσα σου τον πόνο και την αδικία. Δεν πρέπει να ντρέπεσαι ή να φοβάσαι να εκφράσεις τα συναισθήματά σου και τις ανάγκες σου. Δεν πρέπει να αφήνεις τον άλλο να σε επηρεάζει ή να σε ενοχοποιεί. Μπορείς να μιλήσεις με κάποιον που σε ακούει, σε καταλαβαίνει, σε στηρίζει και σε σέβεται. Κάνε την αρχή να μιλήσεις σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειάς σου είτε και σε μία ομάδα υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών. Μη διστάσεις να κλείσεις ραντεβού με έναν ψυχολόγο ή να επικοινωνήσεις με κάποια γραμμή βοήθειας, ένα κέντρο υποδοχής ή ένα σπίτι φιλοξενίας. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και να πάρεις συμβουλές για το τι μπορείς να κάνεις.

Το επόμενο βήμα σου το έχεις ήδη ξεκινήσει. Έχεις βρει το στόχο σου, να φύγεις. Η ελπίδα για μία καινούρια ζωή χωρίς φόβο έχει ξεκινήσει.