Ατομικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες με παιδιά

“Όσο μικρό κι αν είναι ένα παιδί, όταν η μητέρα ή ο πατέρας του, του εξηγούν τις αιτίες των "προβλημάτων" του, (είτε τις γνωρίζουν είτε τις υποθέτουν) είναι ικανό να τα ξεπεράσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη του στον εαυτό του και στους γονείς του.”

Francoise Dolto

Η ψυχοθεραπεία στα παιδιά αφορά σε μία ποικιλία τεχνικών που στόχο έχουν να βοηθήσουν το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να αντιμετωπίσει τους όποιους φόβους και δυσκολίες του. Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν συναισθηματικές ή άλλες δυσκολίες κοινωνικής προσαρμογής. Η ψυχοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει σε περιπτώσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης, σε προβλήματα στο σχολείο, όπως άγχος, επιθετικότητα ή υπερβολική συστολή – ντροπή, σε προβλήματα στις αδερφικές σχέσεις ή στις σχέσεις με τους γονείς.

Οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες διεξάγονται σε ένα φιλικό και ήρεμο περιβάλλον με πλούσια ερεθίσματα που στόχο έχουν να βοηθήσουν το παιδί να απελευθερωθεί και να αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με το θεραπευτή, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία και η έκφραση των συναισθημάτων. Οι τεχνικές της ψυχοθεραπείας στα παιδιά διαφέρουν από αυτές των ενηλίκων.

Με τη χρήση του συμβολικού παιχνιδιού (π.χ. κούκλες, μικρές ανθρώπινες φιγούρες, σπίτια, αυτοκίνητα, άγρια και κατοικίδια ζώα κ.α.) γίνεται παρατήρηση στο παιχνίδι του παιδιού και του δίνεται η δυνατότητα να εκφραστεί μέσω αυτού. Η ζωγραφική, η καθοδηγούμενη φαντασία, οι πλαστελίνες, το κουκλοθέατρο, η μίμηση και το παιχνίδι ρόλων παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καθώς αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για το θεραπευτή και βοηθούν τα παιδιά να αποφορτιστούν και να πειραματιστούν νέες λειτουργικές συμπεριφορές ή και να δοκιμάσουν σενάρια που τους δημιουργούν φόβο ή και άγχος σε ένα όμως ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον (φωτογραφίες).

Η κάθε ψυχοθεραπευτική συνεδρία έχει διάρκεια 60 λεπτών και πραγματοποιείται στον επαγγελματικό μου χώρο. Η συνεργασία με την οικογένεια του παιδιού είναι απαραίτητη, καθώς και η σύμφωνη γνώμη του ίδιου του παιδιού ότι επιθυμεί να συνεργαστεί και να συνάψει μία θεραπευτική σχέση μαζί μου. Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας εξαρτάται από την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα των προβλημάτων, αλλά και από το ίδιο το παιδί και τη συνεργασία με την οικογένεια.

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

Οποιοσδήποτε άνθρωπος, οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες, οι οποίες να δημιουργήσουν μία γενικότερη δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του και κατ' επέκταση στις κοινω…

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζομαι πραγματικά θεραπεία; Συνήθως μπορώ να αντιμετωπίσω μόνος μου τα προβλήματά μου

Ο καθένας από εμάς σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην καθημερινότητά του που να καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, είτε για θ…

Διαβάστε περισσότερα

Αν επισκεφτώ ψυχολόγο σημαίνει ότι είμαι “άρρωστος”;

Οι ψυχολόγοι δεν είναι γιατροί και δεν χορηγούν φάρμακα. Εκπαιδεύονται στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και χρησιμοποιούν την επιστημονική τους κατάρτιση, προκειμένου ο θεραπευόμενος να αναγν…

Διαβάστε περισσότερα